Νέα - Άρθρα

6 σημάδια ότι παθαίνετε έμφραγμα

Ξέρουμε πολύ καλά ότι το πιο συνηθισμένο σημάδι ενός εμφράγματος είναι ο ξαφνικός και έντονος πόνος στο στήθος. Είναι όμως το μόνο; Και είναι σίγουρο ότι εμφανίζεται κάθε φορά; Στην πραγματικότητα, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά ακόμα σημάδια ενός εμφράγματος, επειδή όσο περισσότερα ξέρουμε, τόσο πιο γρήγορα θα δράσουμε.
Πίεση
Πολλές φορές, αντί για πόνο, είναι πιθανό να νιώσετε πολύ έντονη πίεση στην περιοχή του στήθους, μαζί με προβλήματα στην αναπνοή. Αυτό συμβαίνει επειδή η ροή του αίματος προς την καρδιά έχει μπλοκαριστεί. Αν αυτό το σύμπτωμα διαρκέσει για περισσότερα από πέντε λεπτά, καλέστε αμέσως ασθενοφόρο.
Πόνος σε άλλα σημεία του σώματος
Μπορεί να αισθανθείτε πόνο στα χέρια, στην πλάτη, στον λαιμό ή στο σαγόνι. Αν ο πόνος σχετίζεται με την κίνηση – δηλαδή ξεκινάει με το που κάνετε κάποια κίνηση και υποχωρεί σε κάποια άλλη στάση – τότε δεν πρόκειται για έμφραγμα.
Κρύος ιδρώτας και ναυτία
Αν νιώθετε ότι ξαφνικά σας έπιασε κρύος ιδρώτας και δεν μπορείτε να καταλάβετε γιατί, μπορεί να είναι έμφραγμα. Άλλα σημάδια είναι η υπερβολική ναυτία, αλλά και τα συμπτώματα γρίπης, όπως το χλώμιασμα.
Συμπτώματα στις γυναίκες
Οι γυναίκες βιώνουν διαφορετικά συμπτώματα σε περίπτωση εμφράγματος σε σχέση με τους άντρες. Συγκεκριμένα, είναι πιο σπάνιο να νιώσουν έντονο πόνο, αλλά μπορεί να εμφανιστεί πάρα πολύ έντονη κόπωση, πόνος στα άκρα, εμετός, ακόμα και πονόδοντος.
Σε περιπτώσεις που υπάρχει προηγούμενο…
…πρέπει να θυμηθείτε αν έχετε ξανασυναντήσει αυτό το σύμπτωμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις εμφράγματος σε ασθενή που έχει υποστεί ξανά κάποιο, τα συμπτώματα δεν διαφέρουν σημαντικά. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει πολύ, καθώς τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή.
Κανένα σύμπτωμα
Τα μισά σχεδόν εμφράγματα που καταγράφονται δεν έχουν φανερά συμπτώματα ή έχουν συμπτώματα τόσο διακριτικά, που είναι αδύνατο να τα συνειδητοποιήσουμε εκείνη τη στιγμή, και τα ανακαλύπτουμε μόνο μετά, με ηλεκτροκαρδιογράφημα.
Πρέπει να δράσετε γρήγορα αν πιστεύετε ότι παθαίνετε έμφραγμα. Ζητήστε αμέσως βοήθεια, και μην περιμένετε να δείτε αν τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν από μόνα τους. Όσο πιο γρήγορα μεταφερθείτε στο νοσοκομείο, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες οι γιατροί να ελαχιστοποιήσουν την ζημιά.

Απλό τεστ προβλέπει την υποτροπή του καρκίνου

Ερευνητές του University Hospital of Lyon ανέπτυξαν απλό τεστ ούρων για πιο ακριβή πρόβλεψη της υποτροπής του καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό British Journal of cancer, εξέτασε τα ούρα 348 ασθενών με καρκίνο στην κύστη για λανθασμένη πρωτεΐνη TERT που μπορούσε να προβλέψει την υποτροπή του καρκίνου σε περισσότερο από το 80% των ασθενών.
Η τρέχουσα μέθοδος εντοπίζει την επιστροφή της νόσου στο 34% των ασθενών.
Το τεστ TERT διαβάζεται από μηχάνημα-κάτι που είναι πιο απλό, πιο ακριβές και διαθέσιμο για άμεση χρήση, δήλωσε ο Alain Ruffion, του University Hospital of Lyon.
Η νέα εξέταση για την TERT εντόπισε τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης που δεν είχε εξαπλωθεί στο μυϊκό τοίχωμα και πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα-νωρίτερα από το τρέχον τεστ. Μπόρεσε επίσης να διαχωρίσει τον καρκίνο από λοιμώξεις του ουροποιητικού σ

υστήματος.
Το γεγονός ότι το τεστ δεν αντιδρά σε λοιμώξεις του ουροποιητικού είναι πολύ ενδιαφέρον επειδή δείχνει ότι είναι ισχυρό και δεν είναι πιθανό να δώσει λανθασμένα αποτελέσματα.
Πηγές: British Journal of cancer,.

 

Η καθιστική ζωή

Νέα έρευνα συνδέει την καθιστική ζωή με μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου των νεφρών και της ουροδόχου κύστης.
Η δια βίου αδράνεια συνδέθηκε με 73% αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο της ουροδόχου κύστης και κατά 77% αυξημένο για καρκίνο των νεφρών.
Τα ευρήματα προστίθενται σε αυξανόμενες ενδείξεις ότι η αδράνεια μπορεί ενδεχομένως να είναι παράγοντας κινδύνου για καρκίνο.
Η έρευνα περιέλαβε 160 ασθενείς με καρκίνο νεφρών, 208 με καρκίνο ουροδόχου κύστης και 766 ανθρώπους χωρίς καρκίνο.
Ο κίνδυνος καρκίνου ήταν παρόμοιος είτε ήταν κάποιος παχύσαρκος είτε όχι.
Η έρευνα δεν είχε σχεδιαστεί έτσι ώστε να αποδείξει αιτιατή σχέση.
Η ερευνήτρια Rikki Cannioto, του Roswell Park, δήλωσε ότι τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία του υγιεινού τρόπου ζωής περιλαμβανομένης της φυσικής δραστηριότητας.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Cancer Epidemiology.

Η παχυσαρκία είναι πιο επικίνδυνη και απο το κάπνισμαΤο επιπλέον βάρος αφαιρεί 47% περισσότερα χρόνια ζωής συγκριτικά με το κάπνισμα, ενώ η χρήση καπνού προκαλεί παρόμοια απώλεια χρόνων ζωής συγκριτικά με την υψηλή αρτηριακή πίεση. Στα συμπεράσματα αυτά κατέληξαν ερευνητές από την Cleveland Clinic και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, οι οποίοι θέλησαν να αναλύσουν τη συμβολή των τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου στις αιτίες θανάτου του πληθυσμού στις ΗΠΑ.
Βάσει της έρευνας, για τις ανάγκες της οποίας χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία του 2014, διαπιστώθηκε ότι οι κύριες αιτίες εξαιτίας των οποίων οι άνθρωποι έχασαν πρόωρα τη ζωή τους, που όμως θα μπορούσαν να προληφθούν εάν άλλαζαν εγκαίρως ορισμένους παράγοντες, ήταν (κατά σειρά κατάταξης) η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η χρήση προϊόντων καπνού, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή χοληστερόλη.
«Η παχυσαρκία αποτελεί ένα ολοένα διογκούμενο πρόβλημα, καθώς τα ποσοστά της έχουν υπερδιπλασιαστεί τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες. Ήδη αποτελεί σοβαρό πρόβλημα στις ανεπτυγμένες χώρες, ενώ τα ποσοστά βρίσκονται σε άνοδο ακόμα και στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 2014, πάνω από 1,9 δισεκατομμύρια ενήλικες, ηλικίας 18 ετών και άνω, ήταν υπέρβαροι και από αυτούς τα 600 εκατομμύρια τουλάχιστον ήταν παχύσαρκοι, δηλαδή το 39% του παγκόσμιου πληθυσμού ήταν υπέρβαροι και το 13% παχύσαρκοι», σημειώνει ο γενικός χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος - Διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών - Ιατρικού Περιστερίου και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής.
«Δυστυχώς, υψηλό είναι και το ποσοστό των παχύσαρκων παιδιών, όπως αποδεικνύεται από τα στατιστικά: την ίδια χρονιά, 41 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Αξιοσημείωτο είναι ότι το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία συνδέονται με περισσότερους θανάτους παγκοσμίως σε σχέση με αυτούς που προκαλούνται σε λιποβαρείς ανθρώπους. Το θετικό, όμως, είναι ότι η παχυσαρκία μπορεί να προληφθεί και οι θάνατοι που οφείλονται σ’ αυτή σε μεγάλο βαθμό να αποφευχθούν».
Τα αποτελέσματα της έρευνας υπογραμμίζουν τα επιτεύγματα των προσπαθειών που έχουν συντελεστεί τελευταία από κάθε παράγοντα υγείας για τη διακοπή του καπνίσματος, καθώς πριν από 15 χρόνια ο καπνός βρισκόταν στην κορυφή της λίστας των αιτιών εξαιτίας των οποίων χάνουν οι άνθρωποι πρόωρα τη ζωή τους.
Οι ερευνητές, παρουσιάζοντας την εργασία τους στην Ετήσια Συνάντηση της Γενικής Εσωτερικής Ιατρικής 2017, σημείωσαν ότι ορισμένα άτομα μπορεί να έχουν ανάγκες πολύ διαφορετικές από αυτές του ευρύτερου πληθυσμού. Για παράδειγμα, για έναν παχύσαρκο και αλκοολικό ασθενή είναι σημαντικότερο να αντιμετωπιστεί η χρήση αλκοόλ παρά η παχυσαρκία, παρόλο που η τελευταία έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στον πληθυσμό.
Για να εκτιμηθεί ο αριθμός των ετών ζωής που χάθηκαν εξαιτίας καθενός από τους 5 τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου, οι ερευνητές εξέτασαν τη μεταβολή της θνησιμότητας σε μια σειρά υποθετικών αμερικανικών πληθυσμών που καθένας τους εξάλειψε έναν παράγοντα κινδύνου.
Οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα με τη μεταβολή των ετών ζωής που χάθηκαν για έναν πληθυσμό που εξάλειψε όλους τους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου. Αναγνωρίζοντας ότι μερικοί, λιγότερο συνηθισμένοι, παράγοντες μπορεί να επιβαρύνουν σημαντικά μικρές υποομάδες πληθυσμού, εκτίμησαν, επίσης, το προσδόκιμο ζωής που αποκτήθηκε στα άτομα από κάθε τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Δρ. Glen Taksler από την Cleveland Clinic, οι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου που αφορούν ανθρώπινες συμπεριφορές αποτελούν σημαντικό λόγο θνησιμότητας. «Τα προκαταρκτικά αυτά αποτελέσματα συνεχίζουν να τονίζουν τη σημασία της απώλειας βάρους, της διαχείρισης του διαβήτη και της υγιεινής διατροφής στον πληθυσμό των ΗΠΑ».
Οι τρεις από τις πέντε πρώτες αιτίες θανάτου (διαβήτης, υπέρταση και υψηλή χοληστερόλη) μπορούν να αντιμετωπιστούν και είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό από τους ασθενείς ότι οι θεραπευτικές επιλογές και προσεγγίσεις έχουν ισχυρό αντίκτυπο στα χρόνια που θα ζήσουν. Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν, επίσης, τη σημασία της προληπτικής φροντίδας στην κλινική πρακτική και γιατί πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τους γιατρούς.
«Η πραγματικότητα είναι, παρόλο που μπορούμε να γνωρίζουμε την άμεση αιτία θανάτου ενός ασθενούς, για παράδειγμα καρκίνο του μαστού ή καρδιακή προσβολή, δεν γνωρίζουμε πάντοτε τους παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτή, όπως η χρήση καπνού, η παχυσαρκία, το αλκοόλ και το οικογενειακό ιστορικό. Για κάθε μείζονα αιτία θανάτου, εντοπίσαμε μια βασική αιτία για να καταλάβουμε αν υπήρχε τρόπος που θα μπορούσε ένα άτομο να ζήσει περισσότερο», διευκρινίζει ο Δρ. Taksler, ο οποίος συνεχίζει να διεξάγει έρευνες σε αυτόν τον τομέα και, μαζί με τους συνεργάτες του, να αναλύει και να βελτιώνει τα αποτελέσματα.
Όπως εξηγεί ο Δρ. Ξιάρχος, η παχυσαρκία ευθύνεται για πλήθος ασθενειών, μεταξύ των οποίων καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνος. «Η νόσος της παχυσαρκίας μπορεί να αντιμετωπιστεί αρκεί να υπάρχει υπομονή και επιμονή στον στόχο, και η βαριατρική επέμβαση, ή χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους, είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό εργαλείο για τη θεαματική βελτίωση της υγείας του ασθενούς. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα που προσφέρει είναι η θεραπεία του διαβήτη, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, αλλά και μια σειρά από άλλες συννοσηρότητες που σχετίζονται με την παχυσαρκία», επισημαίνει. «Ανάλογα με την επιλεγμένη χειρουργική διαδικασία, οι ασθενείς σημειώνουν απώλεια βάρους ίση με το 10 - 35% του συνολικού σωματικού βάρους τους σε διάστημα δύο έως τριών ετών μετά την επέμβαση! Οι περισσότεροι, μάλιστα, διαπιστώνουν ότι χρειάζονται λιγότερα φάρμακα για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων παθήσεών τους, ενώ πολλοί διακόπτουν εντελώς τα φάρμακα που λαμβάνουν».
Τα ευρήματα της παρούσας έρευνας προστίθενται στον μεγάλο όγκο ευρημάτων προηγούμενων ερευνών, που εξαίρουν τα άμεσα και έμμεσα οφέλη της βαριατρικής χειρουργικής. Αρκεί η επιλογή της κατάλληλης τεχνικής να εξατομικεύεται και να γίνεται υπεύθυνα.

Οι πνεύμονες των ηλικιωμένων αντέχουν την έντονη άσκησηΑν οι ηλικιωμένοι θέλουν να αρχίσουν έντονο πρόγραμμα άσκησης υπάρχουν πιθανότητες οι πνεύμονές τους να αντέξουν την επιπλέον ζήτηση, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Ερευνητές αξιολόγησαν νεότερους και μεγαλύτερους ενήλικες για να καθορίσουν την ικανότητα των πνευμόνων να ανταλλάσσουν οξυγόνο και διοξείδιο του άνθρακα κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Η ανταλλαγή μεταξύ πνευμόνων και αίματος δίνει οξυγόνο στον οργανισμό αλλά μειώνεται με την ηλικία.
Η έρευνα περιέλαβε 4 ομάδες. Μια ήταν νέοι ενήλικες με μέση ηλικία τα 27 χρόνια. Είχαν φυσιολογικά επίπεδα φόρμας. Η δεύτερη ομάδα ήταν ενήλικες με πολύ υψηλή φόρμα. Η μέση ηλικία τους ήταν επίσης 27 ετών.
Η τρίτη ομάδα αποτελείτο από ηλικιωμένους. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 69 έτη και είχαν φυσιολογικά επίπεδα φόρμας. Η τελευταία ομάδα ήταν ενήλικες με υψηλή φόρμα και μέση ηλικία τα 65 έτη.
Οι εθελοντές έκαναν άσκηση αυξανόμενης δυσκολίας σε στατικό ποδήλατο. Καθώς ασκούνταν οι εθελοντές, οι ερευνητές μέτρησαν την διαχυτική ικανότητα πνευμόνων.
Οι ερευνητές πίστευαν ότι και οι 2 ομάδες ηλικιωμένων θα είχαν βλάβη στην πνευμονική λειτουργία έναντι των νεότερων.
Ωστόσο, η αύξηση της διαχυτικής ικανότητας δεν φάνηκε περιορισμένη σε καμία από τις 4 ομάδες.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η λειτουργία της πνευμονικής κυκλοφορίας δεν περιορίζεται κατά τη διάρκεια έντονη άσκησης, άσχετα από το επίπεδο φόρμας ή ηλικίας.
Αυτό φαίνεται να αληθεύει αν και συμβαίνουν αρνητικές αλλαγές λόγω ηλικίας, στην πνευμονική κυκλοφορία.
Τα αποτελέσματα της έρευνας με επικεφαλής την Kirsten Coffman, της Mayo Clinic στο Rochester, δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Journal of Applied Physiology.

Πηγές: Journal of Applied Physiology.

Σελίδα 1 από 2

logox60 trnspr

Τo διαγνωστικό κέντρο / μικροβιολογικό εργαστήριο ΠΦ Φαληρέας, στεγάζεται σε ένα από τα πλέον υπερσύγχρονα κτήρια στο κέντρο της Καλαμάτας, στην συμβολή των οδών Χρυσάνθου Παγώνη 9 & Μητροπέτροβα..

google icon facebook icon google plus reviews button

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαγνωστικό κέντρο Καλαμάτας

   Χρυσ. Παγώνη & Μητροπέτροβα

   27210 25211

   info@mikroviologiko-falireas.gr

 

Μικροβιολογικό κέντρο Στούπας

   Επαρ. οδός Καλαμάτας - Αρεόπολης

   27210 77300

   infos@mikroviologiko-falireas.gr

Please publish modules in offcanvas position.